Rzemiosło ludowe jako podstawa uświadamiania uczniów zawodowych szkół średnich na temat poszczególnych dziedzin nauki (Szkoła - Zawód - Praca, 2012)
W artykule przedstawiamy pojęcie rzemiosła i jego historię. Poświęcamy także uwagę średniemu szkolnictwu zawodowemu, skupiając się głównie na potrzebach rynku pracy i społeczeństwa. Prezentujemy projekt naukowy, którego celem jest opracowanie i wprowadzenie do użytku multimedialnych pomocy naukowych (film video), które mają docelowo wpłynąć na osiąganie przez uczniów lepszych wyników w nauce przedmiotów kognitywnych, zwiększyć motywację do nauki oraz zainteresowanie rozwojem zawodowym, a także udoskonalić proces edukacji w wybranych dziedzinach, takich jak kowalstwo i drzewoznawstwo.