Nowe kompetencje pedagogiczne pracowników służb społecznych wyzwaniem zmian współczesnego świata (Szkoła - Zawód - Praca, 2013)
Edukacja jest tym obszarem w życiu człowieka, który nie tylko potrzebuje zagospodarowania, lecz ona sam w swej złożoności „zagospodarowuje” wielorakie struktury osobowości człowieka, przyczyniając się do jego rozwoju. Owo doskonalenie szczególnie dotyczy pracowników służb społecznych i uwidacznia się w koniecznych kompetencjach pedagogicznych z uwzględnieniem ich interdyscyplinarności, zważywszy na dynamikę współczesnej polityki społecznej w konstelacji przemian globalizacyjnych.