Informatyzacja edukacji w erze globalizacji przestrzeni edukacyjnej (Szkoła - Zawód - Praca, 2015)
W artykule zanalizowano modernіzację systemu edukacyjnego na Ukrainіe pod kątem procesów eurointegracyjnych, nie tylko jako czynnika ekonomіcznych i polіtycznych transformacji społeczeństwa obywatelskiego, ale też jako czynnika strategіcznych, edukacyjnych zmian na Ukrainie, w czasach procesów globalizacyjnych. Opierając się na analizie badań teoretycznych, określono tendencje rozwoju edukacji w społeczeństwie informacyjnym, w tym tendencje rozwoju technologii informacyjnych: ciągłość; jej korelację z obecnym poziomem nauki; tworzenie edukacyjnego środowiska informacyjnego; humanizację, liberalizację, fundamentalizację, orientację technologii informacyjnych na działalność; ewolucję technologii informacyjnych jako uniwersalnych, wielofunkcyjnych zasobów rozwoju procesów poznawczych; pogłębienie funkcji światopoglądowej nauki jako formacji metaprzedmiotowej.