Wiedza i postawy menedżerów wobec psychologów pracujących w środowisku biznesowym (Szkoła - Zawód - Praca, 2015)
Zmiany społeczno-ekonomiczne obserwowane na całym świecie w ciągu ostatnich kilkunastu lat były źródłem doniosłych konsekwencji dla funkcjonowania rynku i świata biznesu. Ich oddziaływanie odcisnęło szczególnie wyraźne piętno w krajach transformacji gospodarczej, takich jak Polska. Postępujący rozwój technologii i przemysłu sprawił, iż pomniejszyła się rola człowieka w organizacji. Psycholog – dawniej osoba kojarząca się głównie z terapią – znajduje zatrudnienie we współczesnych, nowoczesnych organizacjach, odpowiadając na ich rozbudowane potrzeby. Wyniki badań wskazują, iż studenci psychologii wyrażają zainteresowanie pracą w środowisku biznesowym. Zgodnie z założeniem głoszącym, iż zadaniem uniwersytetów jest systematyczna aktualizacja informacji na temat oczekiwań przedsiębiorców wobec absolwentów wchodzących na rynek pracy, konieczne wydaje się zbadanie czynników mogących wpływać na chęć podjęcia współpracy z młodymi psychologami. Autorzy tych badań przyjęli, iż do czynników takich zaliczyć można wiedzę i postawy kadry zarządzającej wobec psychologów pracujących w środowisku biznesowym. Próbę badawczą stanowiło 43 menedżerów pracujących w różnych branżach na terenie całej Polski. W badaniach zastosowano dwa autorskie kwestionariusze ankiety. Wyniki pokazują, iż większość menedżerów potrafi trafnie wskazać obszary działalności psychologów w organizacjach. Ich postawy wobec psychologów są wartościowane pozytywnie oraz charakteryzują się spójnością. Refleksją płynącą z badań jest stwierdzenie, iż dobry stan wiedzy oraz pozytywne postawy wobec tej grupy zawodowej nie przekładają się na częste podejmowanie współpracy z psychologami przez świat biznesu.