Tworzenie modeli wyobrażeniowych zjawisk i procesów w szkolnictwie zawodowym (Szkoła - Zawód - Praca, 2016)
W artykule scharakteryzowano jeden z poziomów modeli czynności poznawczych - poziom modeli wyobrażeniowych. Omówiono znaczenie posiadania modelu wyobrażeniowego przez uczniów w trakcie uczenia się zawodu na płaszczyźnie percepcyjnej przez przyswajanie oraz na płaszczyźnie operacyjnej przez odkrywanie. Przybliżono przykłady zadań z obszaru usług fryzjerskich i mechaniki pojazdów samochodowych, gdzie warunkiem koniecznym do ich rozwiązania jest posiadanie modeli wyobrażeniowych, wskazano ponadto na konsekwencje braku modeli wyobrażeniowych. Zaprezentowane zostały metody podająca i problemowa stosowane podczas nauczania zawodu. Artykuł wzbogacono przykładami zajęć sprzyjających tworzeniu modeli wyobrażeniowych zjawisk i procesów.