Nauczyciel w warunkach współczesnych zmian społecznych (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Każda zmiana społeczna stawia przed szkołą i nauczycielami nowe wyzwania. Szkoła i nauczyciel to dwa najważniejsze filary szeroko pojętej edukacji. To one stanowią fundament wszelkich zmian, w których należy upatrywać postępu gospodarczego, społecznego i kulturalnego. W przypadku wszelkich zmian, jakie dokonują się w edukacji, decydującą rolę odgrywa nauczyciel. W zmieniającym się świecie od nauczyciela wymaga się przede wszystkim, by potrafił nadążać za zmianami, wskazywał kierunek zmian i co najważniejsze - był tłumaczem i interpretatorem zachodzących zjawisk. Jest to duża odpowiedzialność, wymagająca odpowiedniego przygotowania zarówno kandydatów do zawodu nauczyciela, jak i osób już zatrudnionych. W artykule podjęto próbę ukazania roli i znaczenia nauczyciela w sytuacji zmian społecznych.