Doradztwo zawodowe dla osób długotrwale bezrobotnych (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Podjęte badania w projekcie Skills Training for Effective Practice miały na celu określenie „aktywnych form” skutecznej pomocy osobom długotrwale bezrobotnym w poszukiwaniu zatrudnienia. Przeanalizowano ponad 200 badań i opracowań badawczych, które miały pierwszeństwo przed randomizowanymi badaniami kontrolowanymi (RCT) i badaniami niezależnymi. Wzięto także pod uwagę wnioski z badań w dziedzinie psychologii, doradztwa interpersonalnego i motywacji. Najważniejszym czynnikiem pomyślnego wsparcia okazała się jakość relacji między doradcą a bezrobotnym, a także szczegółowe opisy odpowiednich umiejętności i zachowań doradcy. Metody budowania własnej skuteczności zwiększają wybór stanowiska, wyszukiwania, konkurencji i umiejętności utrzymywania stanowiska wśród klientów. Bezpośredni kontakt z pracodawcami dostarcza użytecznych informacji na temat istniejących wakatów i zadań związanych z pracą oraz może pomóc w przezwyciężeniu uprzedzeń. Schemat programu może wpływać pozytywnie lub negatywnie na wyniki. Badania zostały opracowane jako program nauczania umiejętności doradców ds. zatrudnienia.