Efektywność edukacji wyższej wobec turbulentności rynku pracy (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Obecnie wskazuje się na specyficzną i trudną sytuację studentów i absolwentów na rynku pracy. Z jednej strony dlatego, że sytuacja na rynku pracy w poszczególnych branżach zmienia się bardzo dynamicznie – co sprawia, że młodzi ludzie mają problem z racjonalnym planowaniem. Z drugiej strony można zauważyć, iż nieustannie wzrastają wymagania stawiane młodym osobom przez pracodawców, przez co młodzi ludzie czują presję i zagubienie. Jako że podstawową rolą edukacji jest przygotowanie młodych ludzi do wejścia na rynek pracy, system edukacji powinien uwzględniać dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy i przygotowywać studentów i absolwentów do radzenia sobie z tymi turbulencjami – zarówno w zakresie szybkości zmian zachodzących w gospodarce i na rynku pracy, jak i w zakresie zmieniających się wymagań pracodawców. Artykuł przedstawia rolę edukacji wyższej oraz aspekty efektywnego przygotowania studentów i absolwentów do wejścia na rynek pracy z uwzględnieniem dynamicznych zmian zachodzących na tym rynku.