Oczekiwania młodzieży wobec współczesnej szkoły (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Nieustający proces globalizacji, gwałtowny postęp cywilizacyjny, technologiczny stawia przed współczesną szkołą liczne, bardzo trudne zadania związane z przygotowaniem młodego człowieka do zmieniającego się świata. Czy współczesna szkoła radzi sobie z tymi wyzwaniami? Jakie są oczekiwania dzisiejszej młodzieży wobec szkoły XXI wieku, zwłaszcza w odniesieniu do nauczyciela i organizacji oraz zadań szkoły. Artykuł ten poświęcony jest analizie badań diagnostycznych dotyczących oczekiwań uczniów klas VII szkół podstawowych wobec współczesnej szkoły.