Tranzycja na rynek pracy absolwentów szkół wyższych. Szanse i bariery (Szkoła - Zawód - Praca, 2018)
Pomyślna tranzycja absolwentów studiów wyższych na rynek pracy często przesądza o ich dalszej ścieżce rozwoju zawodowego. Jest to dla młodych ludzi niezwykle ważne wyzwanie, wynikające z konfrontacji własnych oczekiwań zawodowych i planów z realiami rynku pracy oraz wymaganiami, jakie stawiają pracodawcy. W nowej rzeczywistości pojawiają się nie tylko możliwości, ale i określone bariery. Sprostać im mogą osoby o wysokich kompetencjach, ambitne, kreatywne, otwarte na nowe doświadczenia. Ukazanie tych podmiotowych i sytuacyjnych uwarunkowań stanowi istotę niniejszego artykułu