Wizerunek ucznia przedsiębiorczego w opinii nauczycieli podstaw przedsiębiorczości z Poznania i powiatu poznańskiego (Szkoła - Zawód - Praca, 2018)
Postmodernizm ukazuje, że każda jednostka ma prawo do wartościujących sądów rzeczywistości. Jednocześnie żadna z nich nie posiada pewności prawdy. Spostrzeganie cechuje dokonywanie swego rodzaju uproszczeń oraz wydawanie na tej podstawie ocen. Podobnie jest w przypadku nauczycieli, którzy zwłaszcza podczas lekcji mają sposobność dostrzeżenia uczniów przejawiających postawę przedsiębiorczą. Wcześniej jednak nauczyciele muszą przyjąć określony katalog cech, aby bez trudu rozpoznać dobrze rokujących wychowanków. W wyniku badań poznano wizerunek ucznia przedsiębiorczego w poznańskich szkołach średnich. Dodatkowo ukazano, że przedsiębiorczość zawiera w sobie składowe, które oczekiwane są przez potencjalnych pracodawców.