Stres w pracy nauczyciela (Szkoła - Zawód - Praca, 2018)
Artykuł poświęcony jest tematyce stresu zawodowego, dotyczącego zawodów o charakterze edukacyjnym i wychowawczym. Napięcie wzbudzają między innymi przekonania społeczne o uprzywilejowanej pozycji zawodowej dydaktyków, konieczność realizacji licznych, często sprzecznych czy nierealistycznych oczekiwań oraz postawy prezentowane przez uczniów, rodziców czy przełożonych. Problematyczne okazuje się także utrzymanie równowagi pomiędzy życiem osobistym a zawodowym oraz uciążliwości wynikające z warunków fizycznych. W świetle obecnej wiedzy na temat możliwości radzenia sobie ze stresem wyróżnić możemy określone środki zaradcze, których wdrożenie może przynieść poprawę funkcjonowania i dobrostanu nauczycieli. Kwestia ta jawi się jako istotna zwłaszcza w świetle wiedzy o wpływie konsekwencji napięcia nie tylko na osobę nauczyciela, ale także odbiorcy jego działań – ucznia.