Zachowania prospołeczne dziecka przedszkolnego w kontekście pracy nauczyciela (Szkoła - Zawód - Praca, 2018)
Celem tego artykułu jest pokazanie pracy wychowawczo-profilaktycznej nauczyciela przedszkola, który poprzez swoją pracę ma kształtować gotowość prospołeczną dzieci. W sposób szczególny akcentowany jest tu plan badań eksperymentalnych, wynikający z obserwacji zawodowej autora oraz ze znajomości literatury przedmiotu. W artykule pokazano istotę zachowań prospołecznych dzieci na przestrzeni życia społecznego i we współczesnej rzeczywistości. Ważnym punktem prezentowanej pracy jest refleksja nad gotowością prospołeczną dzieci jako panaceum na kryzys wartości. Rozpatrywany temat i badania prowadzone w tym kierunku mają istotne znaczenie zarówno dla teorii, jak i praktyki w pracy nauczyciela przedszkola.