Kompetencje kluczowe oczekiwanena współczesnym rynku pracy (Szkoła - Zawód - Praca, 2019)
W ostatnich latach dużo się mówi i pisze o kompetencjach. Są one przedmiotem zainteresowania wielu dyscyplin naukowych: psychologii, pedagogiki, antropologii, socjologii, nauk o zarządzaniu, ale również rynku pracy. Pytanie o kompetencje pożądane na współczesnym rynku pracy pojawia się często w rozmowach osób poszukujących pracy, jak i pracodawców. Jakie należy posiadać kompetencje, aby uchronić się przed bezrobociem? Na jakie kompetencje pracodawcy zgłaszają zapotrzebowanie? Jakie kompetencje mogą zapewnić dobrą pracę? Chcąc uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania, w artykule dokonano analizy teoretycznej dostępnej literatury.