Przekonania młodzieży na temat osób bezrobotnych (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Ludzie młodzi stanowią specyficzną grupę bezrobotnych, dla których podjęcie pracy ma wiele różnych znaczeń, stwarzając im szansę zarówno na rozwój indywidualny, jak i na dorastanie w roli członka danej społeczności. Wśród przyczyn bezrobocia młodych wymienia się kompetencje społeczne, w tym deklarowane przekonania. W artykule podjęto próbę zdiagnozowania przekonań młodzieży (szkolnej i akademickiej) na temat osób bezrobotnych wraz ze wskazaniem wybranych zależności. W badaniu wzięły udział 1084 osoby, w tym 588 uczniów ze szkół średnich (liceum i technikum) oraz 496 studentów różnych kierunków studiów z dziewięciu województw. Wyniki analiz wskazują, że młodzież najsilniej deklaruje posiadanie mniejszego zasobu wiedzy przez osoby bezrobotne niż przez osoby pracujące, a najsłabsze przekonanie żywi wobec twierdzenia, że bezrobotni są winni swojej złej sytuacji zawodowej. Prezentowane wyniki mogą okazać się przydatne podczas doskonalenia poszczególnych strategii oraz form działań pomocowych i profilaktycznych świadczonych przez specjalistów oraz wolontariuszy na rzecz młodzieży.