Czynniki stresogenne w kontekście kształcenia młodzieży przechodzącej okres adolescencji (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Celem artykułu jest zaprezentowanie czynników stresogennych w kontekście kształcenia młodzieży przechodzącej okres adolescencji, ponieważ to zagadnienie w odniesieniu do specyficznego okresu, jakim jest dojrzewanie w życiu młodego człowieka, wydaje się istotne. W artykule przedstawiono pojęcie stresu, a także zjawiska z nim związane. Zaprezentowano także zagadnienie adolescencji. Zwrócono uwagę na proces kształcenia młodzieży i czynniki stresogenne w tym aspekcie. Skupiono się na roli edukacji zdrowotnej w szkole w odniesieniu do problematyki stresu i zadaniach edukacji szkolnej w tym zakresie. Przedstawiono raport z badań przeprowadzonych przez Centrum Badania Opinii Społecznej w roku 2019, który dotyczył różnorodnych obszarów funkcjonowania młodzieży, i w którym poruszono między innymi aspekt stresu, jaki młodzież odczuwa w szkole.