Absolwent szkoły wyższej wobec tranzycji na rynek pracy – w obliczu kształtowania się tożsamości zawodowej (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Opracowanie stanowi analizę literatury przedmiotu w obszarze aspektów kształtowania tożsamości młodego człowieka na rynku pracy. Przedmiotem refleksji jest aktywność zawodowa młodzieży w procesie tranzycji, ze szczególnym uwzględnieniem dynamiki i kierunków zmian na rynku pracy. Jak podkreślają autorzy raportu Foundation Findings: Youth and work, współcześnie należy położyć duży nacisk na pomoc młodzieży w procesie przechodzenia z edukacji na rynek pracy. Ważne wydaje się w tym procesie podejmowanie działań w zakresie ukształtowania jednostki gotowej do przejścia z edukacji na rynek pracy.