Nowy świat pracy, firma 4.0 i cyfrowy pracownik. Niedaleka przyszłość (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Praca jest podstawową kategorią badawczą pedagogiki pracy. W jej obszarze zachodzą wielkie przeobrażenia wynikające z rozwoju czwartej rewolucji przemysłowej, Przemysłu 4.0 oraz coraz powszechniejszego zastosowania cyfrowej siły roboczej w gospodarce światowej, a zatem inteligentnych i uczących się maszyn. Zagadnieniom tym poświęcono prezentowane rozważania. Inspirują one do stawiania pytań badawczych na temat przyszłości pracy; jej sensu, charakteru i treści. Kluczowe pozostaje pytanie, czy praca będzie dalej ‘ludzka’.