Matczyna rekonstrukcja osobowości portugalskiego nauczyciela wczesnej edukacji – proces wyłaniania się teorii ugruntowanej (résumé badań własnych) (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Celem opisywanych badań o charakterze eksploracyjnym było wypracowanie teorii ugruntowanej, która mogłaby nakreślić znaczenie osobowości nauczyciela wczesnej edukacji. Opisywany proces badawczy odbywał się zgodnie z ideą metody teorii ugruntowanej. Materiał empiryczny stanowiły transkrypcje wywiadów prowadzonych z matkami dzieci w młodszym wieku szkolnym w Portugalii. W efekcie prowadzonych prac możliwe było sformułowanie hipotezy badawczej, dzięki której wyprowadzono wnioski, że badane matki widzą istotną rolę osobowości nauczyciela wczesnej edukacji w procesie edukacyjnym, a ich wypowiedzi oscylują wokół czterech obszarów ułożonych według stopnia natężenia wypowiedzi, a mianowicie: w budowaniu pozytywnych relacji, motywowaniu do nauki i działania, stymulowaniu prawidłowego rozwoju i zachowaniu dobrego samopoczucia uczniów.