Rola i zadania nauczyciela we współczesnej przestrzeni edukacyjnej (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
Niejednokrotnie słyszymy, jak ważna i doniosła jest rola nauczyciela oraz zadania, które wypełnia podczas procesu nauczania. Zawód nauczyciela jest bardzo ważny, ponieważ bierze on udział w przygotowaniu poszczególnych jednostek do życia w społeczeństwie. Zmiany we współczesnym szkolnictwie oraz ich tempo stawiają wiele wyzwań przed nauczycielem. Modyfikacji ulega postrzeganie roli i funkcji zawodowej nauczyciela biorącego udział w licznych przeobrażeniach. Jedną z rewolucji w obszarze oświaty było wprowadzenie z przyczyn pandemicznych nauczania zdalnego, które zmieniło oblicze oświaty. Jednakże nie należy zapominać o tym, że szkoła i nauczyciel to nadal dwa najważniejsze filary szeroko pojętej przestrzeni edukacyjnej. Dlatego też ciągłe wyzwania w zmieniającym się świecie przenoszą się na rolę i zadania nauczyciela, który ‒ jako niejedyny podmiot edukacyjny w rzeczywistości szkolnej ‒ musi je również podejmować. Od tego, jak będzie kreowała się funkcja i pozycja zawodowa nauczyciela, zależeć będzie przyszłość nowych pokoleń polskiej młodzieży.