Aktywność społeczna słuchaczek uniwersytetów trzeciego wieku – wybrane aspekty (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
W artykule skoncentrowano się na aktywności społecznej kobiet w wieku 75‒89 lat. W tekście podjęto próbę określenia aktywności społecznej, wskazania na znaczenie tejże aktywności w życiu kobiet w okresie późnej starości oraz skoncentrowano się na czynnikach warunkujących zaangażowanie w tę aktywność. Badania przeprowadzono w paradygmacie jakościowym z wykorzystaniem wywiadu fokusowego. Badaną grupę stanowiło 10 kobiet w wieku 75‒89 lat. Główny problem badawczy został zawarty w pytaniu: Jak przedstawia się aktywność społeczna kobiet w okresie późnej starości?