Efektywność procesu kształcenia zawodowego z perspektywy zmian formalnoprawnych ‒ analiza czynników wewnętrznych (część II) (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
Artykuł jest kontynuacją rozważań na temat uwarunkowań efektywności procesu kształcenia zawodowego z perspektywy zmian formalnoprawnych. W artykule przedstawiono analizę wyników badań dotyczących czynników wewnętrznych, mających wpływ na zwiększenie efektywności kształcenia w zawodach oraz przygotowania absolwentów szkół zawodowych do rynku pracy. Analizę wykonano w kontekście przemian w edukacji zawodowej w latach 2012–2016 z uwzględnieniem wdrażanej od 1 września 2017 roku reformy systemu oświaty. W szczególnej sytuacji są dyrektorzy szkół zawodowych, którzy mają dodatkowe zadania wynikające z pozyskiwania do procesu kształcenia i współpracy pracodawców. Od przedsiębiorczości, kreatywności, innowacyjności i stylu sprawowania nadzoru pedagogicznego przez dyrektora szkoły zależy w dużej mierze powodzenie, efektywność i skuteczność przygotowania ucznia do zatrudnienia na rynku pracy. Sposób sprawowania nadzoru pedagogicznego przez dyrektora szkoły jest kluczowym elementem wprowadzanych zmian do praktyki szkolnej. Dynamika pojawiania się kolejnych reform jest wyzwaniem dla każdego dyrektora, a w szczególności dyrektora szkoły zawodowej. Modelowanie systemu kształcenia zawodowego przez regulacje prawne skłania do kolejnego pytania: Jak szkoły zawodowe troszczą się o losy absolwentów w przygotowaniu ich do rynku pracy? Do jakiego stopnia szkoły zawodowe angażują się w proces zmian?