Alkohol – pseudoantidotum na czasowe zawieszenie pracy w pandemii koronawirusa czy skutki wcześniej nierozwiązanych kryzysów? (studium indywidualnego przypadku) (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
W opracowaniu starano się przedstawić endo- i egzogenne oraz okolicznościowo-sytuacyjne powiązania między wcześniejszymi kryzysami i pierwszym lockdownem w pandemii koronawirusa a nadmiernym piciem alkoholu przez kobietę właśnie w tym kolejnym, trudnym okresie. Opierając się na metodzie studium indywidualnego przypadku i wykorzystanym w niej wywiadzie częściowo kierowanym, połączonym z obserwacją oraz testem CAGE, starano się ukazać wydarzenia z życia kobiety w jej subiektywnej percepcji i ewaluacji. Badana przedstawiała liczne trudności adaptacyjne, uściślając ‒ kryzysy, które niejednolitymi sposobami starała się rozwiązywać, raczej doraźnie sama i/lub z częściową pomocą innych osób. Dość często kobieta zagłuszała kryzysy, uciekając w wykonywanie obowiązków zawodowych i pozazawodowych. Kryzysy nawarstwiały się więc, przybierając postać chronicznych (Jagieła, 2009, s. 26‒27).Pandemia koronawirusa, pierwszy lockdown, czasowe zawieszenie pracy, brak możliwości realizacji dalszych planów zawodowych, duże trudności finansowe w związku z przedsięwzięciami zawodowymi, nadmiar czasu wolnego i towarzyszące dolegliwości psychosomatyczne, skutkowały u badanej poszukiwaniami dróg wyjścia z tych opresji. Kobieta podejmowała mniej lub bardziej racjonalne oraz irracjonalne działania. W dość szczególnych okolicznościach wybrała również nadmiernie picie alkoholu.