Wychowawcza wartość pracy na przestrzeni dziejów oraz w świetle nauczania św. Jana Pawła II (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
W artykule przedstawiono poglądy na temat wychowawczej wartości pracy wybranych pedagogów oraz Jana Pawła II na podstawie jego słów zawartych w przemówieniach i homiliach wygłoszonych podczas pielgrzymek do Austrii w 1983 roku i Szwajcarii w 1984 roku. Po wnikliwej analizie przemówień można w wychowawczej wartości pracy wyodrębnić sześć elementów, na które zwraca uwagę nasz Święty: praca świadczy o godności człowieka i jego wartości, praca jednoczy, uczy solidarności, jest sensem ludzkiego życia, jest źródłem sprawiedliwości społecznej, jest elementem budowy nowego świata.