Zarządzanie różnorodnością zespołów pracowniczych – nowy, wyodrębniający się segment pedagogiki pracy (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Celem artykułu jest zaprezentowanie kierunków zmian w rozumieniu pojęcia pracy człowieka i, na tym tle, istoty i korzyści wynikających z nieuchronnego zróżnicowania zespołów pracowniczych oraz wykazanie, że problematyka zarządzania zasobami ludzkimi, w tym zarządzania różnorodnością, stanowi nowy, wyodrębniający się segment pedagogiki pracy, wpisując się w mnogość problemów tej dyscypliny pedagogicznej.