Wykorzystanie prac ręcznych w rozwoju umiejętności życiowych (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie edukacji prac ręcznych i edukacji rękodzielniczej jako szansy dla rozwijania w dzieciach i młodzieży szeroko rozumianych umiejętności życiowych. Postępujące zmiany społeczne wymuszają na adolescentach nabywanie umiejętności, pozwalających im poradzić sobie w przyszłym środowisku i społeczeństwie. Refleksja nad współczesną szkołą pokazuje, że należy szukać nowych dróg rozwijania w dzieciach umiejętności życiowych. Praktyki szkół skandynawskich oraz przeprowadzone badania, ukazujące, że jedną ze skutecznych dróg jest edukacja poprzez rękodzieło, mogą być przyczynkiem do szerszej dyskusji na temat nowych form edukacji poprzez rękodzieło i prace ręczne w polskim systemie edukacji.