Coaching emerytalny – w perspektywie osób na emeryturze (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Artykuł ma charakter empiryczny. Celem badania było poszerzenie wiedzy na temat podejścia do emerytury i chęci jej planowania z wykorzystaniem coachingu. Do badania zaproszono osoby, które znajdują się na emeryturze, lecz nie dłużej niż 7 lat. Przyjęto ilościowy tok postępowania badawczego i zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, w tym technikę ankiety, która została przeprowadzona wśród 107 osób. Ogólny wniosek z przeprowadzonych badań jest taki, że polski emeryt ma pozytywny stosunek do emerytury; chce być na niej jak najdłużej aktywnym i cieszyć się z niej. Niewielu emerytów dostatecznie dobrze przygotowuje się do tego etapu w życiu. Większość badanych nie jest jednak zainteresowana wykorzystaniem coachingu przy planowaniu emerytury. Tylko około 29-32% badanych to osoby, które mogą być zainteresowane wsparciem coacha emerytalnego.