(untitled) (Tabularium Historiae, 2025)
Niniejsze opracowanie podejmuje problematykę otoczenia dworów szlacheckich w świetle siedemnastowiecznych inwentarzy majątkowych. Analizie poddano 182 opisy dworów, przy czym większość z nich (tj. 162 charaktery styki) pochodzi z drugiej połowy stulecia, co wiąże się z rozpowszechnieniem się praktyki urzędowego potwierdzania składników mienia. W całym stuleciu przeważają opisy budynków o złym lub średnim stanie technicznym, przy czym spełniają one swoją podstawową funkcję mieszkalną (w 1. poł. XVII w. było ich 76 proc., natomiast w drugiej – 73 proc.). Obejścia dworów ocenić należy jako zaniedbane i niedoinwestowane. Złożyły się na to przede wszystkim takie czynniki, jak: brak gotówki, niegospodarność, nietrwałość budulca, konflikty zbrojne, ale też brak motywacji do poprawy dworskiego otoczenia.