(untitled) (Tabularium Historiae, 2025)
Najmniejsze pod względem terytorium województwo w II Rzeczypospolitej – śląskie, w okresie międzywojennym obdarzone zostało autonomią. Związane to było z polsko-niemiecką walką plebiscytową o Górny Śląsk. Na podstawie przepisów autonomicznych (tzw. statut organiczny z 15 lipca 1920 r.) powołano Sejm Śląski, który miał możliwość tworzenia w niektórych dziedzinach prawa innego niż ogólnopolskie. Także system władzy wykonawczej kształtował się w województwie śląskim odmiennie. Autonomia siłą rzeczy wpływała na pogłębianie się odrębności regionu, jakkolwiek proces izolowania się nie przebiegał tu tak szybko i nie był tak głęboki, jak przewidywali to przeciwni cy autonomii. Województwo śląskie zresztą nie tylko separowało się od reszty Polski, ale i wewnątrz jego granic zachodził interesujący proces kształtowania odrębnych tożsamości na Górnym Śląsku oraz na tzw. Śląsku Cieszyńskim.