(untitled) (Tabularium Historiae, 2025)
Każda społeczność potrzebuje pozytywnych wzorów osobowych i symboli opowiadających historię, budzących określone, pozytywne skojarzenia. Dziedzictwo powstania wielkopolskiego stało się częścią tożsamości wielu społeczności lokalnych. Przez szeregi ochotniczych oddziałów powstańczych i regularnych Wojsk Wielkopolskich przewinęło się do 100 tys. osób. Odegrały one istotną rolę w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego w dwudziestoleciu międzywojennym. Przez ostatnie sto lat zapełniano krajobraz kulturowy liczny mi obiektami ku czci powstańców: pomnikami, tablicami, skwerami, a w ostatnim okresie także muralami. Patronat Powstańców Wielkopolskich uzyskało też wiele ulic, placów i szkół. Podjęto wysiłki na rzecz upowszechnienia powstańczego dziedzictwa w skali całego kraju. Wytrwałe zabiegi zaowocowały w 2021 roku ustanowieniem 27 grudnia Narodowym Dniem Zwycięskiego Po wstania Wielkopolskiego, czyli wejściem do kanonu celebrowanych w całym kraju świąt państwowych.