(untitled) (Tabularium Historiae, 2025)
W IV wieku po Chrystusie Rzym był dalej pogańskim miastem. Chrześcijanie stanowili ok. 10 proc. całej populacji miasta. Byli oni podzieleni na wiele odłamów, które uważały się za katolickie. Najbardziej interesującym z nich jest dla nas Kościół uznający decyzję soboru w Nicei, który w dziełach naukowych jest nazywany nicejskim, chociaż źródła nazywają go katolickim. Przyczyną jego sukcesu był fakt, że odłam ten miał największą liczbę wyznawców i był popierany przez władzę. Reszta wspólnot została ograniczona w możliwościach działania i potem stopniowo zlikwidowana.