(untitled) (Tabularium Historiae, 2019)
Artykuł zawiera ocenę działań duchowieństwa wojskowego armii rosyjskiej podczas pierwszej wojny światowej. Autor, na podstawie materiałów Rosyjskiego Państwowego Archiwum Historycznego (St. Petersburg), czasopisma „Biuletyn duchowieństwa wojskowego i morskiego”, wspomnień protoprezbitera armii i marynarki wojennej G.I. Shavelskyego, zwraca szczególną uwagę na interakcje duchowieństwa prawosławnego z przedstawicielami duchowieństwa i członkami innych wyznań w armii rosyjskiej, relacje ludności polskiej z żołnierzami na froncie, a także na formy i metody działania duchowieństwa w wojsku, miejsce, rolę i znaczenie kapłana wojskowego w utrzymaniu morale.