(untitled) (Tabularium Historiae, 2018)
Biblia Królowej Zofii jest rękopisem staropolskim. Oryginał zaginął w czasie II wojny światowej i obecnie znany jest dzięki wydaniu z 1871 r. oraz kolotypii z 1930 r. Do dziś zachowało się tylko kilka oryginalnych stron. Istnieją dowody na to, że kiedyś Biblia Królowej Zofii składała się nie z jednego, lecz z dwóch tomów, ale los tej drugiej części jest jeszcze większą tajemnicą. Artykuł analizuje fakty już znane uczonym i konfrontuje istniejące hipotezy dotyczące tego średniowiecznego dzieła. Powraca między innymi do enigmatycznego herbu z pierwszej iluminowanej strony kodeksu. Artykuł przypomina także o związku rękopisów ze Śląskiem. Te i inne problemy są budowane w głównej części tego gazeta, która ukazuje historię rękopisu Biblii Królowej Zofii od początku, poprzez drogę do rodziny Krotoskich i Leszczyńskich, aż do jej ponownego odkrycia w węgierskim mieście Sárospatak.