(untitled) (Tabularium Historiae, 2018)
Niniejsze badania są poświęcone źródłom pochodzącym z archiwum fortyfikacji kozackiej (Kosza) Nowego Zaporoża (Siczy Podpoleńskiej), dotyczącym relacji pomiędzy żołnierzami garnizonu rosyjskiego w Starej Samarze a ukraińską ludnością terytoriów kontrolowanych przez Kozaków zaporoskich. Przyczyn konfliktu można doszukiwać się w eksterytorialności żołnierzy rosyjskich oraz w braku podporządkowania ich władzom zaporoskim. Źródła archiwalne zawierają informacje o różnych poziomach interakcji – zarówno na poziomie instytucjonalnym, jak i osobistym. Do kontaktów na poziomie instytucjonalnym dochodziło głównie w związku z zaopatrzeniem wojsk rosyjskich stacjonujących w Siczy Zaporoskiej. Źródłem konfliktów były przypadki fałszowania dokumentacji przez oficerów rosyjskich. Natomiast relacje na płaszczyźnie indywidualnej miały charakter zarówno pokojowy, jak i konfliktowy. W zachowanych źródłach można odnaleźć zapisy mówiące o kontaktach w życiu codziennym – w sferze partnerskiej, osobistej, towarzyskiej, handlowej. Są tu opisy wspólnego spożywania alkoholu w szynkach, wymiany informacji czy uczestniczenia w sprawach karnych.