Templum Pacis as a Symbol of Victory in Flavian Rome (Tabularium Historiae, 2025)
Wzniesienie Templum Pacis, świątyni poświęconej bogini Pax w centrum starożytnego Rzymu, wpisywało się w szereg działań podjętych przez Wespazjana i Tytusa w początkach rządów nowej dynastii, których głównym celem było legitymizowanie wyniesienia ich obu na tron cesarski. Poszli drogą wskazaną przez cesarza Augusta, który na początku swych rządów stanął przed podobnymi wyzwaniami i dylematami. Zachowanie Wespazjana było ściśle zgodne z tradycją rzymską, która zakładała, że pokój jest wielką wartością, ale tylko wtedy, gdy jest to pokój rzymski (pax Romana) lub pokój cesarski (pax Augusti) w czasach pryncypatu. Pokój taki powinien być owocem militarnego zwycięstwa, gdy przeciwnik został zmuszony do całkowitego poddania i oddał się na łaskę zwycięzców. Tylko taki pokój był wart krzewienia i mógł stać się ideologiczną podstawą rządów nowego domu cesarskiego. Świątynia Pokoju stała się miejscem ekspozycji najważniejszych łupów wojennych zrabowanych w poprzednich latach, co uczyniło ją – wbrew nazwie – symbolem rzymskiego imperium.