Михайло Павлович Позен в ієрахіях просторових та етнічних ідентичностей (Tabularium Historiae, 2025)
Na przykładzie Michajła Posena w artykule omówiona została pozycja na-wróconych Żydów (konwertytów) wśród rosyjskiej elity. Żyd-przechrzta był w  stanie osiągnąć wysoką pozycję w społeczeństwie, otrzymać tytuł szlachecki, brać udział w opracowaniu wielu ważnych projektów dotyczących reform w imperium. Wyraźny wpływ na kształtowanie się historiograficznego wizerunku Michajła Posena miała walka ideologiczna w czasie przygotowywania reformy z  1861 roku oraz postrzegane w historiografii tendencyjne oceny jego pozycji przez „liberalnych biurokratów”. Poszerzenie kręgu źródeł, rekonstrukcja działalności Posena w Połtawskim Komitecie Szlacheckim i Komisjach Redakcyjnych pozwala prześledzić położenie nawróconego Żyda w systemach „metropolia/peryferie”, „swój/obcy” i przełamać historiograficzną tradycję w postrzeganiu tego działacza powiatowego również na poziomie ogólnorosyjskim.