Modlitwa podczas wojny ze Szwedami jako artefakt literacki w badaniach historycznych nad kryzysem braci czeskich podczas potopu szwedzkiego (Tabularium Historiae, 2025)
Modlitwa podczas wojny ze Szwedami powstała w 1658 roku podczas konfliktu polsko-szwedzkiego zwanego potopem szwedzkim. Dzieło liczy osiem stron, a jego autorem jest Jan Bytner – polski członek braci czeskich. Celem artykułu jest przedstawienie tła historycznego zawartego w modlitwie. Pozwoliło to z jednej strony wskazać motywy, jakimi kierował się Bytner przy pisaniu modlitwy, z drugiej zaś określić warunki kryzysu politycznego, społecznego i gospodarczego, w jakim znaleźli się bracia czescy w czasie potopu szwedzkiego. Analiza treści modlitwy pozwala stwierdzić, że nakreślone w niej tło historyczne łączy się z najistotniejszymi problemami związanymi z sytuacją Jednoty podczas potopu szwedzkiego: emigracją braci czeskich, represjami oraz nadzieją na odzyskanie państwowości.