"Obok siebie – wspólnie” – społeczności małych miast Wielkopolski i Kujaw w XVI‒XVII wieku (Tabularium Historiae, 2025)
Artykuł dotyczy społeczności małych miast Wielkopolski i Kujaw w XVI‒XVII wieku. W okresie tym, pod wpływem migracji ludności, zmieniała się ich struktura wyznaniowa i etniczna. Omówione więc zostały kwestie związane z pojawieniem się w Wielkopolsce wyznań reformowanych oraz wspólnoty braci czeskich. Przedstawione zostały również obecne w Wielkopolsce mniejszości narodowe i etniczne–Szkoci, Żydzi, Romowie. Przybliżone zostały kwestie prawne, religijne, gospodarcze i społeczne związane z osiedlaniem się w miastach osadników innych wyznań i narodowości. Zwrócono szczególną uwagę na relacje między mieszkańcami małych ośrodków. Zróżnicowanie etniczne i wyznaniowe małych miast Rzeczypospolitej, ale także społeczne i materialne ich mieszkańców, rodziło wiele konfliktów, o czym świadczą zapisy w księgach sądowych. Analiza dokumentów pokazuje nam swoisty „teatr” życia codziennego.