Żyć i mieszkać obok siebie – razem czy osobno? O symbiozie społecznej i tolerancji (Tabularium Historiae, 2025)
Polska od zawsze była państwem wielonarodowościowym. Na ziemiach polskich, poczynając od średniowiecza, poprzez epokę nowożytną, cały XX wiek do czasów nam współczesnych Polacy i przedstawiciele różnych narodów żyli i funkcjonowali,akceptując siebie nawzajem, potrafili w większości przypadków zgodnie ze sobą koegzystować. Podmiotem analizy w niniejszym artykule uczyniono społeczność mieszkającą w Polsce dawniej i współcześnie. Przeanalizowano, na ile Polacy potrafili/potrafią układać sobie relacje z sąsiadem „Innym”, ale swoim.