U siebie. Inicjatywy podejmowane na rzecz współczesnej społeczności ukraińskiej we Wrocławiu (Tabularium Historiae, 2025)
W artykule zaprezentowano najliczniejszą wśród migrantów wrocławskich grupę, jaką jest ludność pochodząca z Ukrainy oraz działania na ich rzecz związane z pomocą prawną, zatrudnieniem, edukacją i integracją kulturalną podjęte przez organizacje pozarządowe, przedsiębiorców prywatnych i państwowych, władze miasta, a także wrocławian. Starano się pokazać, w jaki sposób zmienił się zakres wsparcia w związku z wybuchem pełnoskalowej wojny w Ukrainie w dniu 24 lutego 2022 roku, który spowodował napływ nowych migrantów z tego kraju.