Для меня все веры терпимы (Tabularium Historiae, 2019)
Artykuł zawiera ocenę działań duchowieństwa wojskowego armii rosyjskiej podczas pierwszej wojny światowej. Autor, na podstawie materiałów Rosyjskiego Państwowego Archiwum Historycznego (St. Petersburg), czasopisma „Biuletyn duchowieństwa wojskowego i morskiego”, wspomnień protoprezbitera armii i marynarki wojennej G.I. Shavelskyego, zwraca szczególną uwagę na interakcje duchowieństwa prawosławnego z przedstawicielami duchowieństwa i członkami innych wyznań w armii rosyjskiej, relacje ludności polskiej z żołnierzami na froncie, a także na formy i metody działania duchowieństwa w wojsku, miejsce, rolę i znaczenie kapłana wojskowego w utrzymaniu morale.