«Где Польша?»: Н.М. Карамзин и польский вопрос в конце XVIII – первой четверти XIX вeкa (Tabularium Historiae, 2019)
W artykule przeanalizowano zarówno dzieło, jak i indywidualne wypowiedzi rosyjskiego pisarza i historyka Nikołaja Michajłowicza Karamzina (1766‒1826), poświęcone stosunkom Rosji z Polską, a także postrzeganiu Polski i Polaków w Rosji. Jest to pierwsze takie zestawienie prac Karamzina i jego wypowiedzi na temat spraw polskich. Stosunek Karamzina do Polski scharakteryzowano w kontekście rewolucji francuskiej i wojen europejskich pod koniec XVIII wieku. W artykule po raz pierwszy opublikowane zostały notatki Karamzina, w tym materiały pochodzące z Historii państwa rosyjskiego. Analizie poddano również odbiór dzieła Karamzina przez historyków polskich.