«Детские преступления» и преступления против детей в судебной практике последней четверти ХVIII века (по материалам Государственного архива Днепропетровской области) (Tabularium Historiae, 2018)
Artykuł jest poświęcony charakterystyce przestępczości dziecięcej a także przestępstwom przeciwko dzieciom w świetle akt sądowych z ostatniej ćwierci XVIII wie-ku przechowywanych w Archiwum Państwowym Obwodu Dniepropietrowskiego. Materiały dotyczące zagadnienia przede wszystkim znajdują się w zbiorach Jekaterinosławskiego Sądu Sprawiedliwości, Jekaterynosławskiego Wyższego Sądu Ziemskiego, Noworosyjskiej Izby Pokrzywdzonych i Przemocy, Jekaterynosławskiej Izby Sądu Karnego, Jekaterynosławskiej Izby Sądy Cywilnego. Ponadto, niektóre dane zostały pozyskane z opisów utraconych zbiorów archiwum. Typowymi zbrodniami „dziecięcymi” były kradzieże, ciężkie uszkodzenia ciała (w tym zabójstwa), zaniedbanie. Przestępstwami, w których były wykorzystywane dzieci przez dorosłych to przede wszystkim napady rabunkowe i  podpalenia. Przestępstwami dokonanymi wobec dzieci najczęściej były gwałty dokonane na nich, czyli: znieważenie, nadużycia seksualne i fizyczne. Wyjątkowy rodzaj przestępstwa to zabójstwo. W artykule zwrócono uwagę na trudności związane z określeniem wieku pełnej odpowiedzialności karnej młodocianych. Akta zgromadzone w archiwum ukazują pośredni udział dzieci w postępowaniach sądowych: do pewnego wieku dzieci nie mogły być świadkami, nie brały udziału w  śledztwach. Analizowany materiał daje możliwość poznania nowych aspektów historii społecznej południowej Ukrainy, historii dzieciństwa.