Шолом як елемент захисного спорядження професійного воїна у Галицькій та Волинській землях у Х-ХІІ ст.: проблема «латинських шоломів» (Tabularium Historiae, 2021)
W artykule omówiono znaleziska hełmów z X–XI wieku z terenu dawnej ziemi wołyńskiej i terenów sąsiednich. Uwagę zwrócono na odkrycie hełmu z XI wieku na obrzeżu wsi Nemija w obwodzie winnickim. Autor określa artefakt jako typowy europejski hełm tzw. typu normańskiego, którego analogie są znane z Europy Środkowej. Na podstawie szeregu materialnych analogii i źródeł ikonograficznych przyjęto założenie o powiązaniu typowych europejskich „hełmów normańskich” z „łacińskimi hełmami” wspomnianymi w Słowie o wyprawie Igora. Autor sugeruje, że na ziemiach galicyjskiej i wołyńskiej hełmy zachodnie stały się tanimi odpowiednikami bogato zdobionych wschodnich hełmów z „Чорної Могили”.