Sprawozdanie jugosłowiańskiego ambasadora w PRL Arso Milatovicia dotyczące sytuacji politycznej w Polsce w latach 60. XX wieku (Tabularium Historiae, 2022)
Po okresie zerwania, wynikłego z konfliktu Jugosławii z państwami Kominformu, od drugiej połowy lat 50. XX wieku doszło również do odbudowania relacji polsko-jugosłowiańskich. Wizyty najważniejszych polityków w blasku fleszy aparatów z obu stron zakłócane były przez globalne jak i wewnętrznej natury wydarzenia. Dlatego też, by lepiej zrozumieć naturę tych wydarzeń, zaprezentowany zostanie dokument autorstwa jugosłowiańskiego ambasadora w PRL Arso Milatovicia. Jego treść analizuje sytuację wewnętrzną w Polsce w latach 60. XX wieku. Sprawozdanie jest zdeponowane w zbiorach specjalnych Konstantina „Kočy” Popovicia i Leposavy „Lepy” Perović w Archiwum Historycznym Belgradu. Nie był on dotychczas publikowany ani nie był przedmiotem analizy autorów zajmujących się tą tematyką.