Rola Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w zapewnianiu bezpieczeństwa biologicznego na przykładzie Afrykańskiego Pomoru Świń
DOI:
https://doi.org/10.34767/SIIP.2020.19.10Słowa kluczowe:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Unia Europejska, Afrykański Pomór Świń, bezpieczeństwo biologiczne, polityka bezpieczeństwa biologicznego Unii Europejskiej, polityka bezpieczeństwa żywnościAbstrakt
Przedmiotem artykułu jest problematyka zagrożenia biologicznego w państwach członkowskich Unii Europejskiej, jakim jest wirus Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). Celem było określenie roli Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w procesie analizy ryzyk biologicznych oraz wskazanie funkcji, jakie pełni w systemie instytucjonalnym UE. Postawiono hipotezę badawczą: rekomendacje wydawane w opiniach naukowych publikowanych przez EFSA są podstawą decyzji wykonawczych Komisji Europejskiej. Korespondują z nią pytania badawcze: Jaka jest skala zagrożeń związanych z wirusem ASF? Jakie kompetencje ma EFSA w procesie analizy ryzyk biologicznych? Jak ewoluowało podejście EFSA, co do zalecanych narzędzi zarządzania ryzykiem związanym z wirusem ASF? Kiedy i w jakich przypadkach EFSA podejmuje badania naukowe dotyczące ASF? W opracowaniu wykorzystano metodę case study oraz posłużono się techniką desk research.
Bibliografia
EFSA (2014a). Evaluation of possible mitigation measures to prevent introduction and spread of African swine fever virus through wild boar. EFSA Journal, 12(3): 3616.
EFSA (2017a). Epidemiological analyses on African swine fever in the Baltic countries and Poland. EFSA Journal, 15(3): 4732.
EFSA (2017b). Epidemiological analyses of African swine fever in the Baltic States and Poland. EFSA Journal, 15(11): 5068.
EFSA (2018b). Epidemiological analyses of African swine fever in the European Union (November 2017 until November 2018). EFSA Journal, 16(11): 5494.
EFSA (2019c). Epidemiological analyses of African swine fever in the European Union (November 2018 to October 2019). EFSA Journal, 18(1): 5996.
EFSA (2019a). Research gap analysis on African swine fever. EFSA Journal, 17(8): 5811.
EFSA (2019b). Risk assessment of African swine fever in the south-eastern countries of Europe. EFSA Journal, 17(11): 5861.
EFSA (2009). Scientific Opinion on African Swine Fever. CFP/EFSA/AHAW/2007/2.
EFSA (2010). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Journal, 8(3): 1556.
EFSA (2014b). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Panel on Animal Health and Welfare, EFSA Journal, 12 (4): 3628.
EFSA (2015). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Journal,13(7): 4.
EFSA (2018a). African swine fever in wild boar. EFSA Journal, 16(7): 5344.
Komisja Europejska (2014a) Decyzja Wykonawcza Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich, Dz. U. UE z 29.03.2014 r.
Komisja Europejska (2014b) Decyzja Wykonawcza Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odnie sieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzje wykonawczą 2014/178/UE, Dz. U. UE z 11.10.2014.
Komisja Europejska (2013). Decyzja Wykonawcza Komisji 2013/426/UE z dnia 5 sierpnia 2013 r. w sprawie środków mających na celu zapobieżenie wprowadzaniu do Unii wirusa afrykańskiego pomoru świń z niektórych państw trzecich lub części terytorium państw trzecich, w których potwierdzono obecność choroby, oraz uchylająca decyzję 2011/78/UE, Dz. U. UE z 7.08.2013.
Komisja Europejska (2007). Zielona Księga w sprawie gotowości do przeciwdziałania biozagrożeniom. KOM (2007), 399 wersja ostateczna, Bruksela 11.07.2007.
Protokół Kartageński z dnia 29 stycznia 2000 o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej (Dz.U. nr 216, poz. 2201).
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz. U. UE z 1.2.2002.