The role of the European Food Safety Authority in ensuring biosecurity as exemplified by African Swine Fever
DOI:
https://doi.org/10.34767/SIIP.2020.19.10Keywords:
European Food Safety Authority, European Union, African Swine Fever, biosecurity, biosecurity policy of the European Union, food security policyAbstract
The issue of this article is African swine fever (ASF) virus as a biological treats in the Member states of the European Union. The purpose is to define the role of the European Food Safety Authority (EFSA) in the biological risk analysis process and to indicate the functions it performs. A research hypothesis was put forward: the recommendations indicated in scientific opinions published by EFSA are the basis for the European Commission implementing decisions. The research questions correspond with it are: What is the scale of the threats associated with the ASF virus? What competencies does EFSA have in the biological risk analysis process? How has the EFSA approach evolved regarding the risk management tools associated with ASF? When and in which cases does
EFSA undertake ASF research? The case study method was used in the study and the desk research technique was applied.
References
EFSA (2014a). Evaluation of possible mitigation measures to prevent introduction and spread of African swine fever virus through wild boar. EFSA Journal, 12(3): 3616.
EFSA (2017a). Epidemiological analyses on African swine fever in the Baltic countries and Poland. EFSA Journal, 15(3): 4732.
EFSA (2017b). Epidemiological analyses of African swine fever in the Baltic States and Poland. EFSA Journal, 15(11): 5068.
EFSA (2018b). Epidemiological analyses of African swine fever in the European Union (November 2017 until November 2018). EFSA Journal, 16(11): 5494.
EFSA (2019c). Epidemiological analyses of African swine fever in the European Union (November 2018 to October 2019). EFSA Journal, 18(1): 5996.
EFSA (2019a). Research gap analysis on African swine fever. EFSA Journal, 17(8): 5811.
EFSA (2019b). Risk assessment of African swine fever in the south-eastern countries of Europe. EFSA Journal, 17(11): 5861.
EFSA (2009). Scientific Opinion on African Swine Fever. CFP/EFSA/AHAW/2007/2.
EFSA (2010). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Journal, 8(3): 1556.
EFSA (2014b). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Panel on Animal Health and Welfare, EFSA Journal, 12 (4): 3628.
EFSA (2015). Scientific Opinion on African Swine Fever. EFSA Journal,13(7): 4.
EFSA (2018a). African swine fever in wild boar. EFSA Journal, 16(7): 5344.
Komisja Europejska (2014a) Decyzja Wykonawcza Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich, Dz. U. UE z 29.03.2014 r.
Komisja Europejska (2014b) Decyzja Wykonawcza Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odnie sieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzje wykonawczą 2014/178/UE, Dz. U. UE z 11.10.2014.
Komisja Europejska (2013). Decyzja Wykonawcza Komisji 2013/426/UE z dnia 5 sierpnia 2013 r. w sprawie środków mających na celu zapobieżenie wprowadzaniu do Unii wirusa afrykańskiego pomoru świń z niektórych państw trzecich lub części terytorium państw trzecich, w których potwierdzono obecność choroby, oraz uchylająca decyzję 2011/78/UE, Dz. U. UE z 7.08.2013.
Komisja Europejska (2007). Zielona Księga w sprawie gotowości do przeciwdziałania biozagrożeniom. KOM (2007), 399 wersja ostateczna, Bruksela 11.07.2007.
Protokół Kartageński z dnia 29 stycznia 2000 o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej (Dz.U. nr 216, poz. 2201).
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz. U. UE z 1.2.2002.