System monitorujący proces eksploatacji szpul nawijaka maszyny papierniczej

Autor

  • Adrian Wesołowski Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Grzegorz Śmigielski Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

DOI:

https://doi.org/10.34767/SIMIS.2024.03.05

Słowa kluczowe:

Maszyna papiernicza, Proces produkcji papieru, Systemy sterowania, Utrzymanie ruchu, Niezawodność

Abstrakt

W artykule przedstawiono opis systemu monitorującego proces eksploatacji szpul nawijaka maszyny papierniczej, który umożliwia optymalizację kosztów produkcji papieru.

Bibliografia

Jakucewicz S., Wstęp do papiernictwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2014.

Fietz M. Makulatura – pochodzenie, przerób, wykorzystanie. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2016, 2(21).

Kwaśniowski S., Zając P., EPC a kody kreskowe, Logistyka, t. 5, 2006.

Matuszewski M., Oborski I., Polishchuk O., Styp-Rekowski M., Konstrukcyjne, technologiczne i eksploatacyjne aspekty znakowania elementów maszyn, Obróbka Metalu, t. 1, 2021.

Papanicolaou T., A Radio Frequency Identification (RFID) Detection System for Assessing Scour Countermeasures and the Stability of Hydraulic Structures, Final Report for NCHRP IDEA, University of Tennesy – Knoxville, 2019.

Gładysz B., Santarek K., Ocena strategiczna efektów wdrożenia RFID, Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, OW PTZP, 2014.

Boroń W., Charakterystyka zdecentralizowanych systemów sterowania typu DCS, PAK, 6/1998.

Trybus L., Rozproszone systemy sterowania DCS, PAK, 1/2006

DTR Nawijak Metso DNA 2008.

Materiały marketingowe Pepperl-Fuchs 2019 Pepperl+Fuchs International. Industrial Sensors, Factory Automation, Process Automation, Intrinsic Safety, Explosion Protection (pepperlfuchs.com).

Inżynierskie szkolenie systemów Valmet DNA, Gliwice, 2016.

Pobrania

Opublikowane

2024-12-20

Jak cytować

System monitorujący proces eksploatacji szpul nawijaka maszyny papierniczej. (2024). Studia I Materiały Informatyki Stosowanej, 16(3), 34-37. https://doi.org/10.34767/SIMIS.2024.03.05